Sunday, September 27, 2009

Rayuan Derma Bagi Projek Pembangunan Sekolah Rendah Ibn Kathir

"Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya." (Surah Al-Baqarah ayat 261)

"Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredhaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat, maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya). Dan (ingatlah), Allah sentiasa Melihat akan apa yang kamu lakukan." (Surah Al-Baqarah ayat 265)


Menjelang bulan Ramadhan yang mulia ini, amalan menderma dan berinfaq sangat besar ganjarannya di sisi Allah. Jika kita merujuk dalil-dalil daripada Al-Quran dan hadis-hadis banyak mengajak untuk kita sentiasa menghulurkan sedekah, berderma dan membelanjakan harta kerana mencari keredhaanNya semata-mata.

Justeru itu, marilah kita sama-sama menghulurkan sumbangan kepada Projek Pembangunan Sekolah Rendah Ibn Kathir ini di samping mengharap redha dan kurniaNya. Sumbangan tuan-tuan dan puan-puan boleh disalurkan terus ke Tabung Pembangunan SRIK seperti di bawah:-
  1. BIMB No. Akaun 14032010020064 - Pembangunan Sekolah Rendah Ibn Kathir
  2. MBB No. Akaun 564221612554 - Sekolah Rendah Ibn Kathir
  3. CIMB.No Akaun 12190000687100 - Sekolah Rendah Ibn Kathir
"Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya. (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: "Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh"." (Surah Al-Munafiqun Ayat 10)

Berilmu, Beriman dan Beramal.

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates